Koninklijke Fanfare St. Joseph is een vereniging bestaande uit een fanfare-orkest en een drumband. In totaal telt de vereniging ongeveer 90 leden. Koninklijke Fanfare St. Joseph is opgericht in 1882 en aangesloten bij de Limburgse Bond voor Muziekgezelschappen (LBM).
De vereniging heeft ten doel muziekbeoefening op amateurniveau. De verenigingssfeer staat hierbij voorop. Is de sfeer goed, dan komt het muziek maken (bijna) vanzelf.
Hier vind je informatie over de vereniging en haar onderdelen, speciaal voor leden. Wij geven aan wat de vereniging haar leden biedt, hoe zaken werken en wat er van de leden wordt verwacht. Wij proberen vele praktische zaken handig op een rij te zetten per verenigingsonderdeel of onderwerp. Uiteraard ontbreken contactpersonen en telefoonnummers niet.
Opleidingen
Contactpersoon; Marc Seelen
Het opleidingstraject
Een instrument leren bespelen? Dat kan bij onze vereniging.
Leerlingen van de drumband krijgen, als ze nog geen opleiding hebben gehad, in eerste instantie les van de instructeur. Later worden deze leerlingen aangemeld bij de muziekschool. De instructeur bepaalt op welk moment dat zal zijn.
De leerlingen die een blaasinstrument gaan bespelen, gaan direct naar de muziekschool. Per jaar krijgt een leerling ca. 40 lessen aangeboden. Een instrument leren bespelen kan vanaf 8 jaar. Vaak wordt gestart in groep 5 van de basisschool. Leeftijd zegt niet alles, kom daarom met ons overleggen of je lid kunt worden.
Leerlingen worden lid van Fanfare St Joseph en krijgen (in principe) een instrument - of bij het slagwerk - stokken en een oefentrom of oefenpad in bruikleen. Je mag ook een (goed) eigen instrument meenemen.
Samenspelen
Een Hafa A-diploma is in de regel minimaal nodig voor het fanfare-orkest. Daarnaast dient er voor toelating voldoende samenspel-ervaring te zijn opgedaan.
Voor het fandare-orkest en de drumband dient voor toelating bovendien te worden voorgespeeld aan de dirigent of de instructeur.
Er zijn geen extra kosten verbonden aan het meedoen met de orkesten of de andere onderdelen.
Belangrijke punten ten aanzien van de opleiding zijn nog de volgende:
Muziekexamens
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is deelname aan de examens via de LBM (Limburgse Bond voor Muziekgezelschappen) of voor leerlingen van de muziekschool. Een leerling heeft twee tot drie jaar les nodig om deel te nemen aan het A-examen. Ook wordt door de leraar in overleg met de leerlingencoördinator bepaald wanneer een leerling toe is aan het examen. Voor het examen krijg je ook theorieles. Dit gaat via de muziekschool. Je krijgt hiervan bericht.
Activiteiten voor leerlingen
Al eerder kan de leerling meedoen aan solistenconcoursen. Opgeven hiervoor gaat via de leerlingencoordinator en de docent.
Wat verwacht de vereniging van de leerlingen?
Het is de bedoeling dat iedere leerling op termijn gaat meespelen bij de drumband of het fanfare-orkest. Onze muziekvereniging leidt slechts op ten behoeve van de eigen vereniging. We zijn geen opleidingsinstituut voor individuele scholing of muzikale vorming.
Om goede vorderingen op je instrument te maken, is aanwezigheid op de lessen een eerste vereiste. Als je bij uitzondering niet naar de les kunt komen, moet dat zo spoedig mogelijk aan de leraar worden gemeld. Naast het volgen van lessen, is thuisstudie belangrijk. De vereniging verwacht van haar leden dat ze goed voorbereid op de lessen en repetities verschijnen.
Wij verwachten dat je meedoet met examens. Ook na Hafa A (Niveau 1) verwachten we dat je door gaat met de opleiding via diploma B (Niveau 2) naar diploma of niveau 3. Hafa D is de hoogst mogelijke opleiding. In de praktijk wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn.
Het is belangrijk dat zorgvuldig wordt omgegaan met het instrument. Wanneer er aan je instrument iets mankeert, meldt het mankement dan direct bij de instrumentencommissie. Wij zorgen dan dat het instrument wordt gerepareerd. Kosten voor het normale onderhoud van een instrument zijn voor rekening van de vereniging. Bij (zware) beschadiging van het instrument zal de vereniging een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van de betreffende particulier.
Een goede verzorging van jouw instrument is belangrijk. Jouw docent kan hierover informatie geven.
Fanfare-orkest
Contactpersoon: Sandra Bongers
Repetitietijden
Vrijdag; 20.00 uur tot 22.00 uur. Soms zijn groepsrepetities of een extra repetitie onderdeel van de voorbereiding. In de zomervakantie (basisschool) zijn er geen repetities.
Wat doet het fanfare-orkest?
Het fanfare-orkest kent een fanfarebezetting met koperen blaasinstrumenten (zoals trompet en trombone), houten blaasinstrumenten (zoals saxofoon) en slagwerk (zoals een drumstel en pauken). Het fanfare-orkest bestaat uit zo’n 40 enthousiaste muzikanten die muzikale ambitie en gezelligheid op een leuke manier combineren. Jaarlijks staan er minimaal 3 concerten op het programma op diverse locaties. Dit betreft een voorjaarsconcert, een openluchtconcert en een najaarsconcert. Deze concerten organiseren wij vaak samen met de andere onderdelen van de vereniging of soms een orkest uit de regio of daarbuiten.
Naast deze concerten verzorgen de leden van het fanfare-orkest samen met de drumband meerdere marsoptredens per jaar, zoals met Pasen, Pinksteren, met carnaval en tijdens serenades. In de toekomst willen we graag met het fanfare-orkest deelnemen aan festivals en concoursen.
Onze muziekvereniging zorgt voor een vakbekwame dirigent, die op het artistieke vlak de leiding heeft. Voor toegang tot het fanfare-orkest zie de paragraaf Samenspelen bij het hoofdstuk opleiding.
De muziekcommissie bestaande uit enkele orkestleden, dirigent en archivaris probeert voor elk concert een evenwichtig programma op te stellen. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar stukken die goed zijn voor de muzikale ontwikkeling van het orkest. Maar uiteraard wordt er ook op gelet dat het publiek een aantrekkelijk programma te horen krijgt. Suggesties van leden van het orkest zijn daarbij van harte welkom. De muziekcommissie verzorgt de uitgifte van muziek aan het orkest.
Wat verwacht de vereniging?
Uiteraard verwachten wij van onze leden dat zij op de repetities en optredens verschijnen, zich hier positief voor inzetten en thuis studeren. Muzikale groei staat of valt immers met studeren. Het bestuur werkt met een jaaragenda zodat data van activiteiten ruim van tevoren voor iedereen bekend zijn.
Ook verwachten wij dat je meehelpt bij verenigingsactiviteiten, zoals acties. Hierover later meer.
Is het niet mogelijk om een repetitie of andere verenigingsactiviteit bij te wonen? Meld je dan af bij de secretaris.
Elke repetitie gaarne meenemen: instrument en toebehoren zoals dempers, muziekmap met muziekstukken (dit alles wordt door de vereniging in bruikleen gegeven) en een (eigen) lessenaar alsmede een potlood voor het maken van aantekeningen.
Kledingvoorschriften / Uniform
Optredens (concerten of marsoptredens) worden verzorgd in het verenigingsuniform. Dit uniform wordt in bruikleen gegeven door de vereniging.
Het uniform bestaat altijd uit een uniformbroek, een uniformjas, een wit overhemd, een zwarte stropdas, een pet, (eigen) zwarte sokken en (eigen) zwarte schoenen.
Voor de jongst jeugdleden bestaat het uniform uit een zwarte broek, een wit overhemd, een paarse sweater met fanfarelogo, zwarte sokken en zwarte schoenen.
De tambour-maître ziet erop toe dat op straat iedereen in volledig uniform aanwezig is.
Regelmatig wordt gecontroleerd wie een nieuw dan wel ander uniform nodig heeft. De regel is dat eerst een half jaar in het fanfareorkest meegespeeld dient te worden alvorens een uniform uitgegeven wordt. Mocht er een uniform in voorraad zijn dan wordt deze wel eerder beschikbaar gesteld. Als er geen passend uniform is, draag je bij straatoptredens een zwarte broek, een zwart colbertjasje, een wit overhemd, een zwarte stropdas en zwarte schoenen en sokken.
Het uniform neem je mee naar huis. Wees er voorzichtig mee, hang het netjes op in een kast. Als het vies is, moet je het zelf laten stomen. Zeker voor inleveren van het uniform. Stomerijkosten zijn voor eigen rekening.
Uniformaccessoires (vb. stropdas, en alleen voor de drumband de veer/pluim) en uniformonderdelen (jas, broek, sweater etc.) worden maar 1x verstrekt. Bij vermissing dient het lid zelf de kosten (kostprijs) te betalen. Dit ter beoordeling binnen het bestuur.
Witte overhemden, zwarte sokken en zwarte schoenen dienen door de leden zelf te worden verzorgd.
Voor aanpassingen voor je uniform kun je je wenden tot het bestuur. Zij verwijzen je door naar de juiste persoon.
Aanvullende info
De praktische zaken van het orkest worden geregeld door de muziekcommissie. Deze is aanspreekpunt voor allerlei zaken zoals muziek, een zwarte map om muziek in te doen, marsenboekjes etc.
Voor zaken betreffende instrumenten, instrumentenstandaards, harpjes en dempers, onderhoud en reparatie kun je bij de instrumentencommissie terecht.
Communicatie
Belangrijke berichten voor het fanfare-orkest worden per e-mail gestuurd. Het verzoek is dan ook om jouw e-mailadres (en evt. van jouw ouders) door te geven (indien beschikbaar).
Drumband
Contactpersoon: Thom Kemp
Repetitietijden
Elke vrijdag van 18.30 uur tot 20.00 uur. In de aanloop naar een concoursdeelname kunnen repetities langer zijn of soms groepsrepetities of een extra repetitie onderdeel zijn van de voorbereiding.
In de zomervakantie (basisschool) en op feestdagen zijn er geen repetities.
Wat doet de drumband?
Het doel van de drumband is samen slagwerkstukken instuderen en uitvoeren en plezier beleven aan het samen muziek maken.
De vereniging zorgt voor een vakbekwame instructeur, die afwisselende slagwerkstukken instudeert met de groep tijdens de repetities en concerten leidt. Hierbij wordt gestreefd naar variatie in de te bespelen instrumenten door de verschillende leden. Voor toegang tot de drumband zie de paragraaf Samenspelen bij het hoofdstuk opleiding.
Er zijn regelmatig optredens, zowel concertoptredens als straatoptredens. Jaarlijks staan er verschillende concerten op het programma op diverse locaties. Deze concerten organiseren wij vaak samen met de andere onderdelen van de vereniging of soms met een orkest uit de regio of daarbuiten.
Naast deze concerten verzorgen de leden van de drumband samen met het fanfare-orkest meerdere marsoptredens per jaar, zoals met Pasen, Pinksteren, met carnaval en tijdens serenades.
Ook gaat de drumband periodiek naar een (podium)concours (een muziekwedstrijd).
De muziekcommissie drumband bestaat uit enkele drumbandleden en de instructeur. Zij probeert voor elk concert een evenwichtig programma op te stellen. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar stukken die goed zijn voor de muzikale ontwikkeling van dit onderdeel. Maar uiteraard wordt er ook op gelet dat het publiek een aantrekkelijk programma te horen krijgt. Suggesties van leden van de drumband zijn daarbij van harte welkom. De instructeur verzorgt in overleg met de muziekcommissie van de drumband de uitgifte van muziek.
Wat verwacht de vereniging?
Uiteraard verwachten wij van onze leden dat zij op de repetities en optredens verschijnen, zich hier positief voor inzetten en thuis of in het verenigingsgebouw studeren. De marsen die op straat gespeeld worden, moeten uit het hoofd worden geleerd.
Muzikale groei staat of valt immers met studeren. Het bestuur werkt met een jaaragenda zodat data van activiteiten ruim van tevoren voor iedereen bekend zijn.
Ook verwachten wij dat je meehelpt bij verenigingsactiviteiten, zoals acties. Hierover later meer.
Bij concertoptredens buiten het Corneliushuis moet worden meegeholpen met inladen, klaarzetten en na afloop weer opruimen van de (slagwerk)instrumenten, evt. het podium en de stoelen. Je moet zelf zorgen dat jouw trommel, standaard, tas, etc. weer netjes in de slagwerkkast terecht komt.
Is het niet mogelijk om een repetitie of andere verenigingsactiviteit bij te wonen? Meld je dan af bij het bestuurslid drumbandzaken.
Elke repetitie gaarne meenemen: stokken, muziekmap met muziekstukken (dit alles wordt door de vereniging in bruikleen gegeven) en een (eigen) lessenaar alsmede een potlood voor het maken van aantekeningen. Jouw eigen trommel wordt in de slagwerkkast netjes opgeborgen. Wij verwachten dat je zorgvuldig omgaat met de verschillende slagwerkinstrumenten, muziekstukken en andere dingen die in bruikleen worden gegeven. Met de (juiste) stokken mag alleen op daarvoor bedoelde slagwerkinstrumenten worden geslagen, dus niet op tafels, stenen e.d.
Kledingvoorschriften/ uniform drumband
Voor dit onderdeel verwijzen wij naar de tekst in het vorige hoofdstuk bij Kledingvoorschriften / Uniform. De drumband heeft een extra uniform-accessoire, nl. een veer of pluim op de pet. Deze wordt alleen gedragen als alleen de drumband op straat loopt, zonder korps.
Aanvullende info
Enkele praktische zaken van de drumband worden geregeld door de bestuursleden drumbandzaken. Denk hierbij aan zaken betreffende instrumenten, instrumentenstandaards, muziekmappen, etc.
Communicatie
Belangrijke berichten voor de drumband worden per e-mail gestuurd. Het verzoek is dan ook om jouw e-mailadres (en evt. van jouw ouders) door te geven (indien beschikbaar).
Een aanzet tot exercitie
In dit hoofdstuk informatie omtrent het marcheren op de weg.
Voor een optreden op straat (serenade, optocht e.d.) is het de bedoeling dat wij volledig geüniformeerd verschijnen. In principe doen alle leden van de drumband, het fanfare-orkest en het erebestuur mee.
De tambour-maître heeft tijdens het marcheren de leiding. De (onder)dirigent van het orkest geeft aan welke marsen gespeeld gaan worden en geeft de fluitsignalen.
Als er gezegd wordt (of middels een fluitsignaal) opstellen; gaan wij op onze plaats staan in formatie. Wij stellen ons in principe op met 4 personen in de breedte. Wij zorgen ervoor dat jeugdleden in het midden van de rij staan.
De volgorde van opstellen is als volgt; tambour-maître, drumband, vaandeldrager (of vlaggendragers), fanfare-orkest, (ere)bestuur.
Als wij op onze plaats staan wij in de tweede rust.
Bij dit commando blijven wij op onze plaats staan; de voeten ongeveer 20 cm. uit elkaar en het instrument houden wij in de linkerhand en de rechterhand houden wij op de rug. Voor de slagwerkers geldt dat ze de stokken in de linker- en rechterhand kruislings op de rug houden.
Dit noemen wij de eerste rust, en er wordt niet meer gepraat of bewogen en alle kauwgum is uit de mond verwijderd.
Het in de houding komen gebeurt op het commando van de tambour-maître met de woorden; “Korps, geef acht!”. Nu wordt de linkervoet bijgezet en gelijktijdig strekken wij de rechterarm langs het lichaam waarbij de rechterhand tot een vuist gebald is, met de duim aan de bovenkant. Dit geldt alleen voor de orkestleden. De slagwerkers houden de stokken gereed boven de trom. Nu staan wij dus in de houding.
Na het "voorwaarts mars" teken van de T.M. (tamboer-maître) marcheren wij weg op het linkerbeen. De rechterarm wordt daarbij lichtjes door gezwaaid op een natuurlijke wijze. Houd tijdens het marcheren de persoon aan de rechterhand in de gaten; dus richten op rechts. In een bocht naar links de rechterpersoon in de gaten houden, en in een bocht naar rechts de linkerpersoon in de gaten houden.
Het halthouden gebeurt op een commando van de tambour-maître. Het halthouden volgt in het tempo van de grote trom meetellend halt en sta stil. Hierbij wordt de rechtervoet naast de linkervoet gezet en wij blijven stilstaan en houden onze mond dicht. Want wij staan nog in de houding.
Het halthouden kan zowel staand als marcherend uitgevoerd worden.
Nu volgt het "op de plaats rust", weer op commando van de tambour-maître. Wij zetten nu de linkervoet weg en doen de rechterhand weer op de rug. Wij staan nu dus weer in de eerste rust.
Na nog een commando “rust” van de tambour-maître komen wij in de tweede rust en mogen wij na een teken van de T.M. de formatie verlaten.
Met eventuele vragen kun je contact opnemen met de tamboer-maître. Hij is speciaal opgeleid en gediplomeerd.
Overige informatie
Lid zijn van een vereniging betekent meer!
Als lid van een muziekvereniging heb je zowel rechten als plichten.
Veel van die zaken zijn geregeld in de statuten en in het Huishoudelijk Reglement van de vereniging. Elk lid kan een exemplaar van de stukken verkrijgen via de secretaris.
Maar wat minstens zo belangrijk is: een vereniging draait pas echt goed als alle leden zich ervoor inzetten. Dat geldt tijdens het samen muziek maken, maar ook bij alle andere activiteiten van de vereniging. Wij zetten ons met elkaar in voor onze vereniging.
Wij verwachten ook dat je meehelpt naar vermogen. Dat betekent dat iedereen, ook de leerlingen, meehelpen bij acties (bijvoorbeeld het verkopen loten). Maar ook tijdens (de voorbereiding van) alle andere verenigingsactiviteiten moet vaak erg veel werk verricht worden. Denk aan donateursgelden ophalen en de jaarlijkse garderobes. Ook kun je lid worden van diverse commissies die zaken organiseren of helpen bij de website. Meld je hiervoor bij het bestuur.
Gelukkig steken vele leden de handen uit de mouwen om zo gezamenlijk het werk te klaren. Vaak is het dan zeer gezellig en is de klus snel geklaard want vele handen maken licht werk!
TREFWOORDEN ABC
Hieronder op alfabet informatie over de meest voorkomende onderwerpen:
Aanmelding
Wil je je aanmelden bij onze vereniging dan kun je je wenden tot de voorzitter, secretaris of leerlingencoördinator. Na het opnemen van enkele gegevens overlegt de leerlingencoördinator met het Dagelijks Bestuur over toelating.
Hierbij is belangrijk:
- Is een instrument aanwezig?-
Andere overwegingen, bijv.
- Leeftijd en geschiktheid: De minimumleeftijd voor het de drumband is 8 jaar. Voor het orkest geldt 8 jaar waarbij als voorwaarde geldt dat er positief advies moet liggen van de docent (intake).
- Ook is belangrijk of men in de toekomst op de repetitietijden beschikbaar is.
- Na overleg ontvang je bericht of, en zo ja per wanneer en met welk instrument je kunt beginnen.
§ Na feitelijke aanmelding en ischrijving door de secretaris, gaat een proefperiode van 3 maanden in. Hierna stuurt de penningmeester bericht over contributiebetaling. Een aanmeldformulier is te verkrijgen bij de voorzitter, de secretaris of de leerlingencoördinator.
Afwezigheid van leden (absentiebeleid)
§ Het uitgangspunt is dat alle leden de verenigingsactiviteiten bijwonen.
§ Wanneer een lid verhinderd is dan meldt deze zich af (indien mogelijk onder opgaaf van redenen). Afmelden voor het fanfare-orkest gebeurd bij de secretaris. Afmelden voor de drumband gaat via de drumbandcoördinator.
§ Wanneer je niet bij concerten of optredens kunt zijn, meld dit dan zo spoedig mogelijk, uiterlijk 2 weken voordien, in verband met partijverdeling.
§ Er wordt bijgehouden wie afwezig is en of men zich heeft afgemeld voor repetities en andere verenigingsactiviteiten.
§ Tijdens bestuursvergaderingen wordt de absentie besproken.
§ Leden met een frequent en/of onafgemeld verzuim zullen worden aangesproken op hun absentie. In eerste instantie geschiedt dit mondeling en daarna schriftelijk. Bij herhaalde (ongeoorloofde) absentie kan (en zal) het bestuur overgaan tot een persoonlijk gesprek met het lid en eventueel tot het nemen van maatregelen met inachtneming van hetgeen bepaald is in de statuten.
Algemene Ledenvergadering
De Algemene Ledenvergadering is het belangrijkste orgaan in een vereniging. Het bestuur is door de ledenvergadering gekozen en voert het beleid van de vereniging uit. Elk jaar is er in het voor- en najaar een ledenvergadering. Hiervoor ontvangt elk lid een uitnodiging. Leden vanaf 18 jaar hebben stemrecht.
Bestuur
De dagelijkse zaken van de vereniging worden geregeld door een dagelijks bestuur (DB). Dit zijn de voorzitter, de secretaris en de penningmeester. Samen met de overige bestuursleden vormen zij het algemeen bestuur (AB). Het bestuur kent momenteel 7 leden. Bestuursleden hebben verschillende taken. Ook spelen ze een rol bij de diverse ingestelde commissies.
Commissies
Binnen onze fanfare en onder toezicht van het bestuur zijn veel commissies actief die de gang van zaken in goede banen leiden. Het wordt zeer gewaardeerd als leden naast hun muzikale bijdrage ook op deze manier hun betrokkenheid bij de vereniging tonen. Geef je dus op! Dit kan bij het bestuur.
Communicatie en informatie naar leden.
Op verschillende manieren worden de leden geïnformeerd.
§ Tijdens repetities van het fanfare-orkest en de drumband worden mededelingen gedaan door voorzitter, een bestuurslid of de dirigent.
§ De secretaris laat regelmatig een nieuws e-mail uitgaan waarin de belangrijkste mededelingen genoteerd staan. Leden (en evt. ouders van jeugdleden) worden verzocht hun e-mailadres door te geven aan de secretaris.
§ Er is een website met informatie en foto’s.
Daarnaast zijn er vele andere contacten met leden of ouders van leden om zaken te bespreken.
Contributie
§ De contributiebetaling dient voor aanvang van de betaalperiode bijgeschreven te zijn (1e van maand of kwartaal). Betaling uitsluitend via banknummer NL 92 RABO 0172 4008 64 en bij voorkeur per automatische periodieke overschrijving.
§ Mocht door persoonlijke omstandigheden de contributiebetaling of contributieverhoging een probleem zijn, dan kun je contact opnemen met de penningmeester.
§ Met vragen over contributiebetaling kun je terecht bij de penningmeester.
Voor regels omtrent lesgelden kunt u zich wenden tot de leerlingencoördinator, (hiervoor geldt het Regelement Lesgelden)
Comité van 50
……
Donateurs
…..
Donateursroutes worden 1x per jaar gelopen in de maand juni.
Financiën / bonnetjes / declaraties
Zijn er uitgaven die je voor de vereniging moet maken dan geldt de afspraak dat je dit van te voren overlegt met de penningmeester. Uitgaven kunnen anders niet vergoed worden. Ook is een bonnetje/betalingsbewijs nodig. De penningmeester heeft declaratieformulieren beschikbaar. Uitbetaling geschiedt dan per bank.
De penningmeester verzorgt ook de inning van gelden, zoals busgelden, enz..
Instrumentengebruik
§ Wil je het instrument gebruiken voor niet-verenigingsactiviteiten, zoals school, feestjes of kerk, dan dient dit te worden gevraagd aan het Dagelijks Bestuur.
§ Het is niet toegestaan om muziekinstrumenten onbeheerd door de week of in het weekend te laten staan in het verenigingsgebouw. (met uitzondering van het slagwerk)
§ Leden worden geacht hun instrument periodiek schoon te maken en te zorgen dat bewegende delen blijven functioneren (bv. door oliën). Informatie over schoonmaken is verkrijgbaar bij de instrumentenbeheerder of jouw docent. Reparatie- en schoonmaakkosten wegens onzorgvuldig gebruik kunnen bij het lid in rekening worden gebracht.
§ Een kapot instrument kun je melden bij de instrumentenbeheerder van jouw onderdeel (drumband of orkest, deze persoon is er ook voor de leerlingen).
Jubilea van leden
Ben je langere tijd lid van een muziekvereniging dan wordt blijk van deze waardering gegeven via een huldiging.
§ Bij jubilea van muzikanten van 12,5, 25, 40, 50, 55, 60 jaar etc. verstrekt onze vereniging een KNFM-speldje met certificaat. Dit gebeurt tijdens het St Joseph Feest.
Klachten / opmerkingen
Een klacht zien wij als gratis advies. Kom je bij onze vereniging iets tegen dat je niet prettig vindt, meldt het dan zo spoedig mogelijk bij het bestuur. Immers als zaken niet bekend zijn, dan kunnen we er ook niets aan doen.
Lessen, lesboeken
Zie het hoofdstuk opleidingen.
Lid van meer verenigingen?
Lid worden van meer verenigingen met het instrument van onze vereniging is op zich geen probleem. Hoe meer je speelt, hoe beter!
Ook gelden enkele spelregels want onze vereniging blijft de eerste vereniging. Dit betekent dat bij activiteiten van de 2e vereniging op een gelijke datum met activiteiten van Fanfare St Joseph onze vereniging voorgaat. Dit geldt niet als een activiteit van onze vereniging (zoals een serenade) pas laat (binnen 6 weken van de datum van dat optreden) bekend wordt. Dan mag je kiezen.
Lief en Leed
Als vereniging willen wij oog hebben voor elkaar. Speelt er iets, geef, als je dat wilt of als je iets hoort, dat dan door aan het bestuur. Dan kunnen wij daar rekening mee houden en meeleven met blijde en minder blije gebeurtenissen. Namens de vereniging worden kaartjes gestuurd of bezoeken afgelegd.
Marcheren op straat en exercitie
Onze vereniging wil op straat goed voor de dag komen. Voor het lopen op straat gelden regels. Zie hiervoor het hoofdstuk Exercitie.
Het streven is om een paar keer per jaar te oefenen in marcheren. Met een mooi woord heet dit exercitie. Nadere informatie over marcheren kun je verkrijgen bij onze tamboer-maître. De tamboer-maître loopt voorop op straat en heeft dan de leiding.
Opzeggen lidmaatschap en/of les
§ Wij hopen het natuurlijk niet, maar als je jouw lidmaatschap wilt opzeggen, neem dan contact op met het bestuur. Opzegging dient namelijk volgens onze statuten schriftelijk of mondeling bij de voorzitter te gebeuren voor het einde van de maand. Dit gaat normaliter de eerste van de volgende maand in.
§ Zo spoedig mogelijk dienen dan de zaken van de vereniging ingeleverd te worden. Zoals het instrument, muziek , map, marsenboekje, harpje, uniform (jas, broek, pet, stropdas, veer/pluim.), evt. instrumentenstandaard, dempers. Bij inlevering van het uniform moet deze schoon/gestoomd zijn.
§ Alles inleveren bij de (vice)voorzitter, tenzij anders afgesproken.
§ De contributie dient tot de opzegdatum voldaan te zijn (of worden). Daarna gaarne zelf uw automatische betaling stopzetten bij uw bank (indien nodig).
§ Wanneer je nog les hebt dan geldt een (aangegane) verplichting per half jaar. De afmelding moet dan voor 1 december (om eind januari te stoppen) of 15 juni (stoppen per zomervakantie) van enig jaar worden gedaan bij de leerlingencoördinator. Lesgeld moet dan over deze periode worden doorbetaald en als je je na deze datum afmeldt ook de volgende periode.
Repetitietijden
Zie de tekst van de desbetreffende verenigingsonderdelen voor de repetitietijden.
Straatoptredens / serenades
Deelname van leden aan straatoptredens en serenades (een muzikale hulde) is heel belangrijk voor onze vereniging. Als vereniging worden wij financieel gesteund door de gemeenschap met subsidie van de gemeente, donateursgelden en sponsoring van bedrijven. Wij kunnen onze waardering laten blijken door bij festiviteiten in het dorp onze medewerking te verlenen met een zo compleet mogelijke muziekkorps en aldus de feestelijkheden op te luisteren.
Ook bij serenades bij (jubilea) van sponsoren, leden, etc. is een goede bezetting een must. Aanvragen voor serenades lopen via het dagelijks bestuur. Er zijn regels opgesteld voor het geven van serenades. Veelal dient er een relatie met onze vereniging te zijn.
Sponsoren
Sponsoren vormen een belangrijke inkomstenbron voor onze vereniging. Weet je een nieuwe sponsor, geef dit dan door aan het Bestuur.
Uniformen
Zie de tekst van de desbetreffende verenigingsonderdelen voor de kledingvoorschriften.
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligers zijn altijd welkom bij onze vereniging. Er zijn diverse mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met het bestuur.
Werkgroepen
Algemene informatie op een rij
Adres Corneliushuis:
Groeet Genhei 14
6413GN Heerlen
Postadres (secretariaat)
Sandra Mous-Boltong
Trigoniaerf 3
6413 LP Heerlen
info@fanfarestjoseph.nl
045-5219887
Vice-Voorzitter Sandra Bongers
Penningmeester Wil Cordewener, 06 - 53 30 53 93
Leerlingencoördinator Marc Seelen, 06 - 25 00 11 41