De Koninklijke Fanfare St. Joseph is opgericht in 1882 en heeft een belangrijke functie binnen de gemeenschap van Heerlerheide. In 1957, bij haar 75 jarig bestaansfeest, kreeg de fanfare het predicaat Koninklijk. Naast dit hoogtepunt wordt in 1978 voor de eerste keer deelgenomen aan het WMC in Kerkrade.
Hier werd toen, met 315 punten, de eerste prijs in de 2e divisie behaald en promotie naar de afdeling Superieure. In 1981 wordt voor de tweede maal deelgenomen aan het WMC en wordt met 299,5 punten in de 1e divisie (gelijk te stellen met de afd. Superieure) de 1e prijs behaalt. Een jaar later wordt een spetterend honderdjarig bestaansfeest gevierd.
De fanfare concerteert regelmatig in binnen en buitenland w.o. een zestal vijfdaagse concertreizen naar Imst in Tirol.
Het jaar 2007 was een dubbel feestjaar voor de fanfare. Ze vierde haar 125 jarig bestaansfeest en tevens ook dat zij 50 jaar geleden het predikaat Koninklijk mocht ontvangen. Het feestjaar werd geopend met het nieuwjaarsconcert van de marinierskapel in januari, het St. Josephfeest in maart, het Hemelvaartweekend dat in het teken stond van 1000 muzikanten spelen op Heerlerheide en ten slotte het feestweekend in augustus met de deelname van veel muziekverenigingen uit binnen en buitenland. Tijdens dit feestweekend mocht de scheidende dirigent een koninklijke onderscheiding ontvangen.
In september brak er een nieuwe periode aan met een nieuwe dirigent. 2008 bracht een toeloop van nieuwe leden. Verrassend waren de aanmeldingen van 16 volwassen leden, die vroeger al in een muziekvereniging gespeeld hadden en nu weer graag het musiceren wilde oppakken. Ook traden er een viertal leerlingen bij het korps toe. Deze toeloop zorgde voor noodzakelijke extra investeringen in instrumenten en uniformen, waardoor de financiën even onder druk kwamen te staan.
Nu het korps weer op volle sterkte was en de nieuwe muzikanten “ingespeeld” waren met het korps, kon naast haar vele lokale verplichtingen, weer gewerkt worden aan nieuwe concerten en vooral een vervolg van de zeer succesvolle reeks “Culturele Evenementen”, die de fanfare tot 2006 10 jaar lang had georganiseerd.
Aan deze culturele evenementen namen steeds wisselende verenigingen deel, afhankelijk van het thema traden schutterijen, zangkoren jachthoornblazers met jachthonden, dansscholen, showballetten, breakdansers, Nederlands enige kunstwielrijders vereniging, solisten van het conservatorium uit Maastricht en zelfs het voltallige koperensemble van André Rieu op.
2010 wordt het jaar dat de weer buitenlandse concerten worden gegeven. Momenteel wordt met de Oostenrijkse ambassade gewerkt aan een programma waarbij een dertigtal Oostenrijkse burgemeesters naar Nederland komen met een, voor ons bekende, muziekkapel.
Dit gebeurt in het kader van het 65 jarig einde tweede wereld oorlog. De fanfare zal ook twee dagen deelnemen aan het programma en wel op 15 mei, met een excursie in de middag en ontvangst en concert, samen met Oostenrijkse Muziekkapel in de avond. Hieraan zullen naast de delegatie van Oostenrijkse en Nederlandse burgemeesters ook Limburgse genodigden deelnemen. Op 16 mei zal de fanfare naar Breda gaan om een benefiet wedstrijd de van Oostenrijkse en Nederlandse burgemeesters mee op te luisteren en na afloop een populair concert te verzorgen.
Eind oktober staat dan weer een nieuw cultureel evenement op het programma. De fanfare verzorgt verder jaarlijks ongeveer 14-16 concerten, waarvan een groot deel voor de eigen gemeenschap en omgeving, maar ook enkele in het buitenland.
In 2011 zal de fanfare voor de zevendekeer een concertreis van een week naar Triool maken. Hieraan nemen naast ongeveer 80 muzikanten ook nog eens een 45 tal familieleden deel. Deze concertreizen, die om de zes jaar plaats vinden, dragen sterk bij aan de versterking van de onderlinge band binnen de fanfarefamilie.